Den 16 maj öppnar Forte en utlysning av ettåriga planeringsbidrag inom psykisk hälsa. Utlysningen görs inom ramen för Fortes forskningsprogram om psykisk hälsa. Totalt avsätts 11 miljoner kronor.

För att forskningen ska komma verksamheter och människor till nytta är samverkan mellan akademin, det offentliga och civilsamhället en viktig del av forskningsprocessen. Av denna anledning har Forte en särskild bidragsform, ettåriga planeringsbidrag, som syftar till att planera och förbereda för ett större forskningsprojekt. Under ett år har forskarna möjlighet att etablera samarbeten med forskare från olika forskningsdiscipliner, praktik och brukare samt möjlighet att pröva genomförbarheten i en pilotstudie.

Utlysningens inriktning

Syftet med denna utlysning av ettåriga planeringsbidrag är att utveckla ett samarbete mellan forskare och organisationer som arbetar med psykisk hälsa och möter människor i sin dagliga verksamhet. Samverkan mellan praktik och forskning bör främst ha en problemlösande ansats.

Planeringsbidraget kan användas för olika aktiviteter i syfte att möjliggöra en framtida ansökan om projektbidrag. Det kan exempelvis handla om att testa en idé i en pilotstudie eller att utveckla former för samverkan eller samskapande med relevanta partners och målgrupper utanför akademin. Det innebär att de aktiviteter som bekostas av planeringsbidraget inte i strikt mening behöver vara forskning.

Forskningen som planeras ska ligga inom något av nedanstående områden:

  • Forskning om den psykiska hälsan och ohälsans orsaker, mekanismer och utveckling

  • Forskning om främjande, förebyggande och tidiga insatser för psykisk hälsa

  • Forskning om välfärdssystemets organisation och struktur relaterat till psykisk hälsa

  • Praktiknära forskning om effektiva insatser, metoder och behandlingar vid psykisk ohälsa och sjukdom

Utlysningen inkluderar forskning om alla typer av psykisk hälsa – allt från psykiskt välbefinnande till psykiska besvär till psykiatriska tillstånd, både på individ- och samhällsnivå. Det finns inga begränsningar gällande åldersgrupper. Forte uppmuntrar särskilt forskning om civilsamhällets metoder, arbetssätt och förutsättningar i arbetet med psykisk hälsa. Forte välkomnar även projekt som inkluderar anhörigstöd.

Om utlysningen

Bidragsform

Planeringsbidrag

Budgetram

För utlysningen är omkring 11 miljoner kronor avsatt. Maximalt belopp att söka är 700 000 kronor under ett år.

Antal ansökningar

Högst en ansökan per huvudsökande är tillåtet i denna utlysning.

Tidsplan

Utlysningen öppnar: 16 maj 2024, klockan 10:00

Utlysningen stänger: 21 augusti 2024, klockan 14:00

Beslut om finansiering: 12 december 2024

Projektstart: 1 januari 2025

Läs mer

För att komma närmare ett samhälle med god och jämlik psykisk hälsa för hela befolkningen driver Forte sedan 2021 ett tioårigt forskningsprogram om psykisk hälsa. Programmets arbete utgår från en strategisk forskningsagenda som pekar ut ett antal prioriterade områden, principer och perspektiv. Läs mer om forskningsprogrammet:

Nationellt forskningsprogram om psykisk hälsa

Strategisk forskningsagenda för det nationella forskningsprogrammet om psykisk hälsa – Forte